PAELLA UD AF HUSET

Paella er lige som “at hygge sig”

For mig, og for alle de andre spaniere, der kommer fra Valencia, er paellaen noget andet end mad. Det betyder….. at hygge sig, hvis jeg skal finde et dansk ord, fordi når vi spiser paella, for det meste om søndagen, sker det sammen med familien eller venner. En portion paella er nok til at spise sig mæt, men man plejer at spise den sammen med en salat, og hvad som helst til dessert. Og derefter kaffe og spiritus.

Hvilke ingredienser er der på en paella?

Der findes utrolig mange forskellige måder at lave en paella på: med skaldyr, med kylling og kanin, med griseribben, med and, med snegle, krabber, rejer, osv., men den originale paella bliver lavet med kylling, kanin og mange grøntsager. Fælles for dem alle er selvfølgelig ris, safran, salt, tomat, vand og olivenolie.

Kort historien om paellaen

Paellaen stammer fra 1700-tallet, fra et sted i Valencia, og selve ordet paella betyder på valenciansk pande, og kommer fra latin patella. Den originale paella hedder nu VALENCIENSK PAELLA, og de andre slags kun paella.

Og nu kommer der risen

Vi bruger en speciel slags ris til at lave paella, en type som ikke findes her i Danmark i de sædvanlige supermarkeder. De hedder bl.a. bahía, senia eller bomba. De er de bedste, fordi de tager smagen af kødet, fisken,…og de bliver løse. Bombarisen er den bedste, på grund af den bliver aldrig for kogt, og tillader dig at komme lidt mere vand på, uden at ødelægge paellaen.

Paella_y_Luis

Jeg kan lave paella til dig!
Her i Danmark vil jeg bruge dels kylling, and og grøntsager, og dels muslinger, rejer, tun og grøntsager, men hvis du bestiller noget andet, kan det godt lade sig at gøre. Alt er muligt.

PRISER med fjerkræ (kylling/and):

ANTAL PERSONER PRIS PER PERSON
min. 20* 145  kr. (inkl. MOMS)

PRISER med skalddyr og kylling:

ANTAL PERSONER PRIS PER PERSON
min. 20* 160 kr. (inkl. MOMS)

PRISER med skalddyr og tun:

ANTAL PERSONER  PRIS PER PERSON
min. 20* 170 kr

 

+ kørsel (500 kr. på Sjælland, Lollan-Falster 900 kr, 1.280 kr. på Fyn, fra 1.600 kr. i Jylland)

* under 20 personer er det et tillæg på 60 kr per person, der mangler til 20.

(Ved færre personer, kontakt mig venligst for pris).

Alt er muligt!

I kan også udnytte lejligheden for at lære at lave en paella, da I og jeres gæster kan se, hvordan jeg laver det. Jeg vil også gerne forklare, hvad jeg laver og give nogle fiduser, for at få en god paella.  I kan også bestille paellapander og gasblus, for at blive paellamester for jeres familie og venner.

Hvordan vil det ske?

I ringer til mig, eller mailer. Vi snakker sammen om hvor mange mennesker, hvornår og hvorhenne, og aftaler alle detaljer. Jeg skal bruge en bestemt størrelse pande, afhængig af hvor mange personer der skal spise.

I kan søge for ingredienserne og leje mig som kok, eller jeg søger for del hele. Vi kan lave paellaen med GASBLUS, eller hvis I har en bålplads, bruge brændetræ. Med forberedelse og det hele vil det tage lidt over 2 timer. Derefter serverer jeg risen på gæsternes tallerkener, venter en tid, indtil I har spist, rydder mine ting op, og siger farvel til alle.

Den mad der er tilbage, pakker jeg gerne ind i nogle beholder eller fryseposer, og det kan bevares op til en uge i køleskabet.